Chocoplums, czyli cudo w słoiku
Chciałabym się z Wami podzielić najlepszym na świecie kremo-dżemem. Jest idealny do szkolnych kanapek i jako "przekładaniec" do domowego placka.
Zaczął się sezon śliwkowy, więc łatwo znajdziecie świeże i dobrej jakości owoce.
Przepis pochodzi z czasopisma "Wieści dla Domu".
Składniki:
2,5 kg śliwek
80 dkg cukru
paczka ciemnego kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
Śliwki wypestkować i zmielić (można też bez mielenia wrzucić do garnka).
W wersji zmielonej smażymy około 30 minut. Te w połówkach robią się dłużej.
Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i połamaną czekoladę.
Gdy wszystko się rozpuści dodajemy kakao.
Gotujemy minutkę, po czym gorące kładziemy do słoików.
W oryginalnym przepisie nie ma nic o pasteryzacji gotowych słoików, ale ja dla pewności gotuje je ok 15 minut.
Przepis można urozmaicić dodając potłuczone orzechy, skórkę z pomarańczy lub cynamon, ale mi najbardziej smakuje wersja oryginalna.
Zaczął się sezon śliwkowy, więc łatwo znajdziecie świeże i dobrej jakości owoce.
Przepis pochodzi z czasopisma "Wieści dla Domu".
Składniki:
2,5 kg śliwek
80 dkg cukru
paczka ciemnego kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
Śliwki wypestkować i zmielić (można też bez mielenia wrzucić do garnka).
W wersji zmielonej smażymy około 30 minut. Te w połówkach robią się dłużej.
Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i połamaną czekoladę.
Gdy wszystko się rozpuści dodajemy kakao.
Gotujemy minutkę, po czym gorące kładziemy do słoików.
W oryginalnym przepisie nie ma nic o pasteryzacji gotowych słoików, ale ja dla pewności gotuje je ok 15 minut.
Przepis można urozmaicić dodając potłuczone orzechy, skórkę z pomarańczy lub cynamon, ale mi najbardziej smakuje wersja oryginalna.
Komentarze
Prześlij komentarz