Najprościej - najsmaczniej

W tym roku stara jabłonka za oknem ugina się od jabłek. Od miesiąca robimy hurtowo kompoty. Dostaliśmy w prezencie sokowirówkę, więc zaczęły się wariacje na temat świeżych soków.



Częściej też, niż zazwyczaj piekę ciasta. Okazało się, że im prostsze tym smaczniejsze.
Oto mój sposób na szybkie i smaczne "małe co nieco".

Potrzebujemy:
owoce sezonowe (ja użyłam jabłek i śliwek)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
9 łyżek masła lub margaryny Kasi
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru

W rondelku rozpuszczamy masło (margarynę). Zostawiamy do przestygnięcia.
Owoce myjemy, jak trzeba to obieramy i kroimy w dość dużą kostkę.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia, mieszamy z skrobią ziemniaczaną i cukrem pudrem.
Do rondelka z rozpuszczonym masłem dodajemy mąkę i cukier. Mieszamy mikserem lub łyżką.
Rozkładamy kruszankę na owocach, dodatkowo ściskając grudki między palcami.
Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy ok 20 minut, aż kruszanka się zarumieni. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z gałką lodów śmietankowych.



Komentarze

Popularne posty