Ciasto Shreka
To ciasto wywołuje uśmiech dzieci, zainteresowanie u dorosłych, a przy tym przemycamy w nim szpinak. I co najważniejsze - jest PYSZNE!
Składniki:
400 g mrożonego szpinaku
1 granat
2 łyżki cukru pudru
300 ml śmietany 30%
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
3 duże jajka
250 g cukru (można dać mniej)
1 1/3 szklanki oleju
fix do śmietany
Czas pieczenia: 1 godzina w 180 st.C
Ciasto: szpinak rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj
na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powoli dodaj olej, nie przerywając
miksowania. Dodaj przesiane mąki z proszkiem. Dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj.
Masa: śmietanę ubij na sztywno, na końcu ubijania dodaj fix i cukier puder.
Dekorowanie: z ciasta odetnij wierzch i rozdrobnij na okruszki. Wyłóż śmietanę, posyp okruszkami i pestkami granatu.
A teraz moja wariacja, czyli babeczki Shreka :)
Komentarze
Prześlij komentarz